МЕХАНІЗМ СМАКУ І АРОМАТУ
Ключові слова:
смак, аромат, рецептори, їжа.Анотація
Смакові відчуття ідуть не тільки від нашого носа або рота і задньої стінки носа або рота і смакових клітин в кишечнику. Сприйняття
смаку того, що ми їмо, формується нашою мамою, сім’єю, дитячими враженнями, кімнатою в якій ми їмо, тарілками, з яких нас годують і
друзями, з якими ми часто харчуємось. Це настільки психофізичний процес, наскільки хімічний.
Голод і пошук задоволення від їжі дають ефекти, вплив яких сягає далі смакових бруньок. Несумісні інгредієнти, в яких багато загальних
ароматичних сполук в поєднанні дають дивовижний смак. На основі цього учені побудували карту ароматів. Тепер проводяться дослідження, як їжа продовжує змінювати світ, змінюючи нас самих, починаючи з неочікуваних причин епідемії ожиріння і закінчуючи новими ідеями щодо розширення виробництва продуктів харчування.
Посилання
2. Ладодо К.С. Роль питания в формировании вкусовых привычек у детей / К.С. Ладодо // Вопросы современной педиатрии. – 2004. – №2. –
С. 100-102.
3. Мацко Н.В. Аромотерапія в профілактиці і лікуванні захворювань /Н.В. Мацко // Фітотерапія. – 2009. – №4. – С. 85-88.
4. Мойер М. Специальный выпуск: все о еде / М. Мойер // В мире науки. – 2013. – №11. – С. 18-22.
5. Сивовол С.И. Нарушение вкуса как стоматологическая проблема / С.И. Сивовол// Стоматология. – 2005. – №4. – С. 47-48.
6. Сьорин С.А. Аромотерапия в реабилитации больных хронической обструктивной болезнью легких / С.А. Сьорин, А.А. Деревоедов // Физи
отерапия, бальнеология, реабилитация. – 2005. – №4. – С. 10-13.
7. Hommel J.D. Leptin Receptor Signaling in Midbrain Dopamine NeuronsRegulates Feeding / J.D. Hommel et al. // Neuron. – 2006. – Vol.51, N6. –
P. 801-810.
8. Farooqi I.S. Obesity and the Brain: How Convincing is the Addiction Model? Hisham Ziauddeen / I.S. Farooqi and P.C. Fletcher // Nature Reviews Neuroscience. – 2012. – Vol.13, N4. – P. 279-286.
9. Strice E. Relation between Obesity and Blunted Striatal Response to Food is Moderated by Tag A Al Allele / E. Strice et al. // Science. – 2008. –
Vol.322, N17. – P. 449-452.