ОСОБЛИВОСТІ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ УЧНІВСЬКОЇ ТА СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ У УМОВАХ СУЧАСНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
Ключові слова:
раціональне харчування, раціон, калорійність, енергозатрати, енергоцінність.Анотація
Однією з найважливіших та найвагоміших складових здорового способу життя сучасної учнівської та студентської молоді є раціональне харчування, яке є необхідною умовою для нормального функціонування молодого ростучого організму. Високий рівень працездатності, швидка та комфортна адаптація до середовища навчання, нового колективу учнів та студентів залежать від їх стану здоров'я, оптимального поєднання праці та відпочинку, раціонального харчування, наявності чи відсутності шкідливих звичок, рухового режиму і ін. [1, 2 ]. Розробкою сучасних наукових теорій харчування займаються багато українських і зарубіжних вчених (М. П. Гуліч, О. М. Григоренко, А. Ф. Доронін, А. І. Жаринов, Л. В. Капрельянц, А. Г. Кльонова, А. А. Покровський, В. І. Смоляр, А. М. Угольов, Л. Ф. Щелкунов Д. С. Джарвис, К. Монастирський, А. Робертсон, Г. Шелтон) [3, 4, 6]. З продуктами харчування в організм надходять усі будівельні матеріали органів і тканин - білки, жири, вуглеводи, мінерали, солі, вітаміни, вода. Одним з найважливіших факторів зовнішнього середовища, який у великій мірі впливає на процеси життєдіяльності, є раціональне харчування, основним принципом якого є його збалансованість і раціональний режим. Харчування відіграє важливе значення в перебігу фізіологічних процесів в організмі дітей і підлітків та опірності до несприятливих факторів навколишнього середовища.
Посилання
2. Пересічний М. І., Карпенко П.О., Пересічна С.М. Концепція організа-ції харчування студентів. Проблемы старения и долголетия, 2011. – Т.20. – N2. – С. 177-188.
3. Ковальков А.В. Методика доктора Ковалькова. Победа над весом Ковальков А.В. – М.: Эксмо, 2011. – 656 с.
1. Конышев В. Критерий правильного питания [Текст] / B. Конышев / / Физкультура и спорт. - 2013. - № 1. - C. 10-11.
4. Мороз Т. Правда о рациональном питании / Т. М ороз / / Секретарь-референт. - 2008. - № 11. - С. 80-84. 5. Рациональное питание [Текст] : тест источников бесперебойного питания / / CHIP. - 2006. - № 8. - С. 54-57. 6. Шам А. Л. Раціональне харчування - запорука здоров'я. Дида-ктичний матеріал / А. Л. Ш ам / / Біологія. - 2008. - № 16-18. - С. 33-34.
5. Коцур Н.І. Валеологія: підручник / Н.І. Коцур, Л.С. Гармаш, І.О. Ка-линиченко, Л.П. Товкун. – Корсунь-Шевченківський, 2011. – 581 с.
6. Москаленко В.Ф. Особливості харчування населення України та їх вплив на здоров’я / В.Ф. Москаленко, Т.С. Гузєєва, Л.І. Палієнко // На-уковий вісник Національного медичного університету ім. О.О. Бого-мольця. – К., НМУ, 2009. – № 3. – С. 64-73.
7. Нагорна І.С. Ожиріння як соціальна проблема сучасної молоді / І.С. Нагорна // Сучасне українське студентство: проблеми та ціннісні оріє-нтації: тези доповідей V Всеукраїнської науково-практичної конфере-нції студентів та молодих учених. – Хмельницький: ХІСТ, 2011. – С. 182-185.