FEATURES OF RATIONAL NUTRITION OF STUDENTS IN MODERN EDUCATIONAL INSTITUTIONS

Authors

  • О. В. Тимощук Ivano-Frankivsk National Medical University

Keywords:

balanced diet, diet, calories, energy, caloric.

Abstract

One of the most important and most important components of the healthy lifestyle of modern students and students is a healthy diet, which is a prerequisite for the normal functioning of the young growing organism. A high level of work ability, quick and comfortable adaptation to the learning environment, a new team of students and students depends on their state of health, the optimal combination of work and rest, a balanced diet, the presence or absence of bad habits, motor regimes, etc. [1, 2]. Many Ukrainian and foreign scientists (M.P. Gulich, O.M. Grigorenko, A.F. Doronin, A.I. Zharinov, L.V. Kaprilyants, A.G. Klionov, A.) are engaged in the development of modern scientific theories of nutrition. A. Pokrovsky, V.I. Smolyar, A. M. Ugolov, L.F. Shchelkunov, D. S. Jarvis, K. Monastyrsky, A. Robertson, G. Shelton) [3, 4, 6]. With food in the body all the building materials of organs and tissues - proteins, fats, carbohydrates, minerals, salts, vitamins, and water. One of the most important factors in the environment, which greatly affects the processes of life, is a rational nutrition, the main principle of which is its balance and rational mode. Nutrition plays an important role in the course of physiological processes in the body of children and adolescents and resistance to adverse environmental factors.

References

1. Гуліч М.П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – осно-вні чинники збереження здоров’я населення // Проблемы старения и долголетия / Гуліч М.П., 2011, Т.20, N2. – С. 128-132.
2. Пересічний М. І., Карпенко П.О., Пересічна С.М. Концепція організа-ції харчування студентів. Проблемы старения и долголетия, 2011. – Т.20. – N2. – С. 177-188.
3. Ковальков А.В. Методика доктора Ковалькова. Победа над весом Ковальков А.В. – М.: Эксмо, 2011. – 656 с.
1. Конышев В. Критерий правильного питания [Текст] / B. Конышев / / Физкультура и спорт. - 2013. - № 1. - C. 10-11.
4. Мороз Т. Правда о рациональном питании / Т. М ороз / / Секретарь-референт. - 2008. - № 11. - С. 80-84. 5. Рациональное питание [Текст] : тест источников бесперебойного питания / / CHIP. - 2006. - № 8. - С. 54-57. 6. Шам А. Л. Раціональне харчування - запорука здоров'я. Дида-ктичний матеріал / А. Л. Ш ам / / Біологія. - 2008. - № 16-18. - С. 33-34.
5. Коцур Н.І. Валеологія: підручник / Н.І. Коцур, Л.С. Гармаш, І.О. Ка-линиченко, Л.П. Товкун. – Корсунь-Шевченківський, 2011. – 581 с.
6. Москаленко В.Ф. Особливості харчування населення України та їх вплив на здоров’я / В.Ф. Москаленко, Т.С. Гузєєва, Л.І. Палієнко // На-уковий вісник Національного медичного університету ім. О.О. Бого-мольця. – К., НМУ, 2009. – № 3. – С. 64-73.
7. Нагорна І.С. Ожиріння як соціальна проблема сучасної молоді / І.С. Нагорна // Сучасне українське студентство: проблеми та ціннісні оріє-нтації: тези доповідей V Всеукраїнської науково-практичної конфере-нції студентів та молодих учених. – Хмельницький: ХІСТ, 2011. – С. 182-185.

Published

2019-05-28

How to Cite

Тимощук, О. В. (2019). FEATURES OF RATIONAL NUTRITION OF STUDENTS IN MODERN EDUCATIONAL INSTITUTIONS. PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY Pulse, (7-8(51-52), 112–119. Retrieved from https://pvntsh.nung.edu.ua/index.php/pulse/article/view/424