ТАЛАНТ-САМОУК З ПЕРЕГІНСЬКА - Ганущак, В. В. (PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY Word, 2020)
Постать Осипа Мошури, незважаючи на ряд невеликих, спорадичних публікацій, що з’являлися різного часу в деяких наших виданнях, і досі ще, на жаль, залишається маловідомою навіть у колах нашої інтелігенції. А тим часом це постать вельми цікава й промовиста, багато в чім навіть символічна, бо мовби втілює у собі образ нашого народу, який зневажали, гнобили, не допускали до освіти й культури, але який, володіючи невичерпним духовним потенціялом, не тільки зберіг свої власні, предковічні культурні набутки, а й всупереч усім жорстоким обставинам спромагався не лише засвоювати передові досягнення інших, щасливіших націй, а й збагачувати европейську і світову культуру, мистецтво, науку.