EDIZIONE E TRADUZIONE ITALIANA DELL'ANONIMA VERSIONE RUTENA DI DEC. IV 1 (ISTORYČNIE VIRŠI) - Pyatkovska, Halyna (PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY Word, 2020)
Статтю присвячено малодослідженому українському віршованому перекладу однієї з найпопулярніших новел із «Декамерона» Джованні Боккаччо. Саме наприкінці ХVІІ або початку ХVІІІ століття невідомий автор переказав українською силабічними віршами першу новелу четвертого дня «Декамерону» про трагічну історію кохання Гізмонди та Гвіскардо. Цю українську переробку було здійснено на основі польської також віршованої переробки, що належала відомому поетові та дипломатові Я. Морштину. У статті особлива увага акцентується саме на порівняльному аналізі цих двох вище згаданих перекладів.