ТЕ, ЩО ЗАФІКСОВАНО У ФАКТАХ: ЮВІЛЕЙНІ ВРОЧИСТОСТІ НА ПРИКАРПАТТІ З НАГОДИ 150-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА - Пристай, Галина (PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY Word, 2022)
Постановка проблеми. Надбання української національної культури – це той велетенський скарб, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. Завдання інституцій культури та освіти – згуртовувати краян і спільно організовувати та проводити заходи різного формату з популяризації життя й творчості діячів культури, створюючи умови для творчого розвитку і реалізації особистих креативних можливостей як бібліотечного, музейного персоналу, так і мешканців територіальних громад, привертати увагу до просвітницької діяльності. Мета дослідження – проаналізувати діяльність культурно-освітніх інституцій щодо збереження, вшанування та позиціонування унікальної творчої спадщини Василя Стефаника, визначення їх шляхів на прикладі бібліотечних та музейних установ Івано-Франківського регіону. Для реалізації розвідки визначено такі завдання: розкрити діяльність культурних установ щодо організації роботи з громадськістю; окреслити формат заходів публічних бібліотек та музеїв Івано-Франківщини із вшанування пам’яті Василя Стефаника. Методи дослідження. Аналіз науково-методичних джерел, порівняння та узагальнення отриманих відомостей; практичні – спостереження, бесіда, моніторинг. Результати дослідження та їх обговорення. Збереження історичної та культурної спадщини є спільною справою громадян та інституцій. Кропітка праця фахівців закладів культури та освіти необхідна для відновлення історичної правди, повернення із небуття забутих імен діячів культури з метою вшанування їх пам’яті засобами діяльності культурно-мистецьких установ. Враховуючи значний внесок Василя Стефаника у розвиток української літератури, культури та у суспільно-політичне життя України, Верховна Рада України постановила у травні 2021 року урочисто відзначити на державному рівні 150-річчя від дня народження письменника. Контроль за виконанням цієї Постанови було покладено на Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій [24].